1. way of thinking

…τα του Καίσαρος… (μέρος 2o)

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο Cesar ενεργεί ανεύθυνα δοκιμάζοντας να “θεραπεύσει” τον φόβο ή/και την άρνηση επικοινωνίας (βλ. επιθετικότητα), συντρίβοντας ολοκληρωτικά & τρομοκρατώντας τον σκύλο με τεράστιες ποσότητες ερεθισμάτων, που προκάλεσαν εν μέρει την δημιουργία της φοβικότητας & της αρνητικότητας. Για τους μυημένους, η υπαρκτή (άλλοτε θεμιτή) τεχνική καλείται “flooding” (πλημμύρα), μα εκπαιδευτικά απαγορεύεται καθολικά η χρήση της σε σκύλους “τραυματισμένους” ή αδύναμους ψυχικά. Το πνεύμα του ζώου διαλύεται οριστικά & παύει να διεκδικεί το δικαίωμα ύπαρξης.

Ας φανταστούμε σε αντιστοιχία την περίπτωση ενός ανθρώπου διαπιστωμένα ακροφοβικού/υψοφοβικού. Του “προτείνεται” ιατρικά μια μοναδική ευκαιρία πτήσης με αερόστατο για να ξεπεράσει τους φόβους του. Ω, μα τι χαρά!! Για τα μέγιστα, γρήγορα & δυνατά αποτελέσματα βέβαια (οι διαφημίσεις χτυπούν ανυπόμονα το τακούνι – δεν γουστάρουν το στήσιμο) ο θεράπων ιατρός ενθουσιασμένος “καθοδηγεί” τους βοηθούς του: “Δεμένος ΕΞΩ από το αερόστατο κύριοι. Όλα θα πάνε καλά. Αλλά… μην το δοκιμάσετε σπίτι.”

Δεν είναι βέβαια λίγες οι φορές που ο Cesar, αποδεικνύοντας στον “ιδιοκτήτη” & στο “διψασμένο” κοινό την αποτελεσματικότητα του αυτή, αναφέρεται σε μια “έκδηλη” ηρεμία & θαυμαστή υποτακτικότητα του σκύλου, ενώ ο σκύλος δείχνει “λοβοτομημένος” & αναντίρρητα τρομοκρατημένος.

Εδώ η ανευθυνότητα της στάσης του ως ευρύτατα προβεβλημένου είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ο αγαπημένος κύριος Millan “ταΐζοντας” την αγριότητα των ανθρωπίνων ένστικτων & με όχημα την διασκεδαστικότητα, τον θεατρινισμό & το εύρος των γνώσεών του, δημιουργεί ισχυρές ψευδείς εντυπώσεις ταχύτητας αποτελέσματος. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει από καιρό καταλήξει ότι απαιτούνται συστηματικές προσπάθειες εβδομάδων ή/και μηνών για ένα σκύλο να ξεπεράσει έναν ριζωμένο στην ψυχοσύνθεσή του φόβο & τα όποια πισωγυρίσματα στη συμπεριφορά του σκύλου στην πορεία κρίνονται ως αναμενόμενα.

“Το Μαγικό Ραβδί βρέθηκε. Ο κάτοχος του να απευθύνεται στο τμήμα Α/Α Παραμυθιών. Ευχαριστώ» ήχησε στο όνειρο που τρόμαξε τον μικρό Cesar, μα ήρεμος αυτός αποκοιμήθηκε ξανά αγκαλιάζοντας σφιχτά το βραβείο “αποδοχής κοινού”.

(συνεχίζεται…)