Σχεδόν κάθε φορά που ο σκύλος σας ακούει εναν ήχο παράξενο, υπόκωφο, τσιριχτό ή άλλοτε στιγμές που αναφέρετε λέξεις-κλειδιά όπως: βήτα-όμικρον-λάμδα-ταφ-άλφα, σε ελάχιστο χρόνο το βλέμμα του αναζητεί ισορροπία, το κεφάλι του γυρνά στο πλάι και προκύπτει το αποκαλούμενο tilt. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Αρχικά, να αναφέρουμε ως αιτία την ανάγκη των σκύλων – σε αρκετές περιστάσεις – να ακούσουν καλύτερα και συνεπώς “ασφαλέστερα” να δράσουν. Η ηχοληπτική ικανότητά του εγκεφάλου ενός σκύλου απαιτεί να εξομαλυνθούν οι χρονικές διαφοροποιήσεις, αυτές ανάμεσα στην δημιουργία ενός ήχου και την στιγμή της λήψης του από κάθε αυτί ξεχωριστά. Μια στροφή της κεφαλής παρέχει στον σκύλο πληρέστερες πληροφορίες για μια ακριβέστερη κρίση της θέσης και της απόστασης της πηγής του ήχου.
Παράλληλα, καθώς ο σκύλος ακούει τη φωνή σας – μέσω tilt – επιβεβαιώνει ή καλύτερα προσπαθεί να επιβεβαιώσει αντιστοιχώντας τις λέξεις ή τον τόνο αυτών με οτιδήποτε τον ευχαριστεί ιδιαιτέρως: ένα μπαλάκι, ένα κουκουνάρι, το μπισκότο του, τα χάδια σας, η περιπέτεια της βήτα-όμικρον-λάμδα-ταφ-άλφα-σίγμα. Οι λειτουργίες στο εσωτερικό του αυτιού του σκύλου ελέγχονται από εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για “εκφράσεις προσώπου” και “κινήσεις κεφαλής”. Οπότε, προσπαθώντας ο δικός σου να συλλάβει πλήρως τα λεγόμενά, με tilt δηλώνει ότι παρακολουθεί απολύτως, είναι ούτως ειπείν “όλος αυτιά”. Βέβαια, στη κάθε τους προσπάθεια να μας καταλάβουν, οι σκύλοι αγωνιούν για τη σκηνική μας παρουσία, την εκφραστική μας δεινότητα μέσω της γλώσσας σώματος και βλέμματος. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να μας δουν ολόκληρους.
Σημειώστε ένα στοιχείο – ανεπιβεβαίωτο στατιστικά από την δική μου εμπειρία: υποστηρίζεται πως σκύλοι με μακριά μουσούδα τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά την κατάσταση tilt, διότι είναι λέει σαν να παρατηρεί κανείς τα τεκταινόμενα εμπρός του κρατώντας σφιχτή γροθιά με τη πλευρά του αντίχειρα στο πρόσωπο. (όποιος πει ότι δεν το δοκίμασε, μας οδηγεί σε κατάσταση tilt, να μη λέει ψέματα.) Σε έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας Stanley Coren, με 582 συμμετέχοντες, 186 από τους οποίους είχαν βραχυκέφαλους σκύλους, τα αποτελέσματα φανέρωσαν τα εξής: εβδομήντα ένα τοις εκατό των ανθρώπων που είχαν σκύλους με μακριά μουσούδα δήλωσαν συχνή εμφάνιση της κατάστασης tilt, ενώ μόλις πενήντα δύο τοις εκατό αυτών που ζούν με βραχυκέφαλη φυλή δήλωσαν κάτι αντίστοιχο. Όπως φαίνεται, ο σκύλος καταφέρνει μέσω της κλίσης της κεφαλής να δει και να ξαναδεί το στόμα σας και να αντιληφθεί τις εκφρασμένες λεκτικά απαιτήσεις σας.
Δίκαια τέλος, η κατάσταση tilt – οικουμενικά και αυθόρμητα – ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των “άχου το” και ως εκ τούτου, επισημαίνεται και ενισχύεται συχνά απ’τους δίποδους αυτόπτες μάρτυρες με επιφωνήματα θαυμασμού ή έστω με ένα χαμόγελο μας. Όπως ορθώς έχει αναφερθεί: συμπεριφορές που ποικιλοτρόπως επιβραβεύονται τείνουν προς επανάληψη. Πάμε βόλτα; Έεε; Βόλτα;