4. books & tales

Οι Σκύλοι της Γέφυρας Όβερτουν. (μέρος 2ο)

     Αν λοιπόν μεταφυσικά δεν εξηγείται κάτι, το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας των σκύλων δεν συζητείται εξαρχής, μιας & η ψυχολογικη συγκέντρωση της σκυλίσιας σκέψης στο παρόν & στο τώρα είναι καθολική & αναντίρρητη. Από την άλλη, είναι ρεαλιστικά εφικτό οι σκύλοι να υιοθετούν τις αυτοκτονικές/καταθλιπτικές τάσεις των ανθρώπων που συναναστρέφονται; Οι σκύλοι όντως δύναται να πάσχουν οι ίδιοι από ψυχωτικές διαταραχές μα αλήθεια να ισχύει η μεταφορά των αρνητικών μας συναισθημάτων σε αυτούς; Ορισμένοι ειδικοί απαντούν θετικά. Σε αυστριακό πείραμα φάνηκε οτι οι σκύλοι είναι σε θέση να “εντοπίσουν” σκέψεις & προθέσεις των ανθρώπων με τους οποίους έχουν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς.

      Τίποτα απ’τα παραπάνω δεν φαίνεται να εξηγεί επαρκώς τις θανατηφόρες πτώσεις των σκύλων, οπότε στην πραγματικότητα τι συνέβει; Τον λόγο ζητά & παίρνει η τεχνολογία. Καταγράφοντας τα ηχητικά ερεθίσματα της περιοχής συχνότητας αναγνωρίσιμης απ’την ικανότητα ακοής των σκύλων [ήχοι τοπικών πυλώνων τηλεφώνου, ήχοι γειτονικής πυρηνικής βάσης Φάσλειν, ήχοι δομής της γέφυρας (κατ.1895)] οι έρευνες απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να αποτέλεσε ικανή αφορμή για τις πτώσεις. Για τα οπτικής φύσης ερεθίσματα, – εκ των συνθηκών – λόγω του χαμηλού επιπέδου θέασης των σκύλων & της συμπαγούς κατασκευής της εν λόγω γέφυρας, αποκλείστηκαν οριστικά όποιες “ευθύνες”.

Τελικά – με τα πολλά – το 2006 επισκέφτηκε το σημείο ο Ντέιβιντ Σάντς, ειδικός συμπεριφοράς ζώων & αφού εντόπισε πρώτα στην ευρύτερη περιοχή του Όβερτουν την παρουσία αρουραίων, μίνκ καθώς & φωλιές σκίουρων στην βάση της γεφυρας, αποφάσισε να διαπιστώσει πειραματικά & συγκεκριμένα ποιά απ’τις μυρωδιές είναι η πιο ελκυστική. Απ’τους δέκα σκύλους που έλαβαν μέρος στην δοκιμασία (όλοι τυπικά δείγματα “εμπλεκόμενων” φυλών), επτά εξ αυτών κατευθύνθηκαν παραδομένοι στο μίνκ. Η περιέργεια λοιπόν τους “σκότωσε”. Τα οσφρητικά αποτυπώματα των πρωκτικών αδένων των μίνκ προφανώς αποδείχθηκαν ακαταμάχητα στους σκύλους, θανάσιμα προσγειώνοντας σχεδόν πενήντα από αυτούς & “προσγειώνοντας” & εμάς στην πραγματικότητα της πειραματικής/επιστημονικής επιβεβαίωσης/εξήγησης των πτώσεων.

Ντάμπαρτον, Σκωτία, 2013.

Στο Διαρκές Συμβούλιο των Πνεύματων, Φαντασμάτων & λοιπών ανένταχτων της Γέφυρας Όβερτουν συνεχίζουν να αναζητούν σχεδόν εκατόν είκοσι χρόνια τι να κάνουν επιτέλους με την υπόθεση των μίνκ. Απ’όπου & αν την έπιασαν, αυτή η υπόθεση “μυρίζει” ακόμη.